2016. április 28., csütörtök

Marika munkába állt







Tavaly novemberben zártuk sikerrel adománygyűjtésünket Marika számára abból a célból, hogy letegye az ápolási asszisztens végzettséghez szükséges gyakorlati vizsgát, és szakképzettséget szerezve stabil munkahelyen tudjon elhelyezkedni (a gyűjtés elérhető itt). Marika terve az volt, hogy leteszi az ápolási asszisztens végzettséghez szükséges gyakorlati vizsgát, hogy szakképzettséget szerezve stabil munkahelyen tudjon elhelyezkedni. Örömmel tudósítunk róla, hogy miután Marika január végén sikerrel teljesítette a vizsgát, áprilisban munkába állt egy fővárosi kórházban!

Az elmúlt hónapokban Marika szociális munkásával közösen a vizsgáztató intézmény felkutatásával, kiválasztásával, és a vizsgára való felkészüléssel, majd a sikeres vizsgát követően munkakereséssel volt elfoglalva. Utóbbi nem ment zökkenőmentesen, Marika számtalan jelentkezést adott be különböző kórházakba, és sok helyről még visszajelzést sem kapott, de kitartásának köszönhetően végül sikerült munkába állnia. Úgy gondoljuk, hogy a sikeres adománygyűjtés, a számtalan helyről érkező biztatás, bizalom térül meg akkor, amikor támogatottjaink az átmeneti kudarcokon felülemelkedve is képesek elérni céljaikat! Ezt jól példázza Marika esete, aki számára nem csupán egzisztenciális haszonnal, hanem önbizalmának erősödésével is járt programunk.

Marikával és szociális munkásával az elmúlt hónapokban együtt dolgoztunk azért, hogy céljai megvalósulhassanak. A szociális munkás tevékenységét esetmegbeszélő csoporttal segítettük, a közös munkát a következő időszakban is folytatni fogjuk.

2016. április 27., szerda

János fél éves programja véget ért



Jánosnak tavaly gyűjtöttünk adományokat, hogy hegesztő szerszámokat vehessen, és esélye legyen elhelyezkedni. A sikeres adománygyűjtésnek köszönhetően János meg tudta vásárolni azokat a szerszámokat, melyek a hegesztő munkához szükségesek.

Jánossal és szociális munkásával az elmúlt fél évben együtt dolgoztunk azért, hogy János tervei valóra válhassanak. A szociális munkás esetvezetési tevékenységét esetmegbeszélő csoporttal segítettük, elkészült Jánossal az életútinterjú is.

János céljai egyelőre csak részben valósultak meg: sikeresen elvégezte a hegesztő OKJ tanfolyamot, majd hamarosan elhelyezkedett főállásban, forrasztó munkakörben. Sajnos egy váratlan betegség következtében, a próbaidő alatt felbontották munkaszerződését. János azóta a Munkaügyi Központon keresztül próbál új munkahelyet találni, ahol használhatná megszerzett tudását és eszközeit, de eddig nem járt sikerrel. Ugyanakkor nem tölti tétlenül idejét, közmunkát végez, és szabadidejében a családtagjainak segít.

2016. április 8., péntek

Egy kiállításmegnyitó képei

Azoknak, akik nem lehettek velünk: néhány fotóval szeretnénk átadni a workshop és a kiállításmegnyitó fantasztikus hangulatát.

Eszmecsere a workshopon

Karafiáth Orsolya, kiállításunk fővédnöke
Vilmos és a Zöld Pók fotósa, Halász László


Kiállításunkról a sajtóban

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Mentés Másként kiállítást nagy sajtóérdeklődés kísérte, így programunkat, és közel két éves munkánk gyümölcsét még többen ismerhetik meg! A következőkben a sajtómegjelenésekből szemezgetünk.

"Van kiút, mindig újra lehet kezdeni, bizonyítja Marika, László, Orsi és hét hajléktalan társuk példája, akik új fundamentumokra építve igyekeznek megváltoztatni az életüket. Ebben segítőket is tudhattak maguk mellett, maguk mögött pedig több száz névtelen adakozót, akik nélkül a Van Esély Alapítvány Restart programja nem valósulhatott volna meg."
http://nol.hu/belfold/szeles-tavlatokat-nyit-a-kozossegi-adomanygyujtes-1608541

"Rendhagyó portrésorozatból nyílt kiállítás a Tranzit Caféban. 10 hajléktalan ember sorsát mutatják be a fotókon, akiknek civilek segítettek pénzadományokkal, hogy megvalósíthassák céljaikat. Van, aki laptopot, van, aki láncfűrészt kért, hogy dolgozhasson vagy megírja a diplomamunkáját. A Mentés másként programot három alapítvány működteti: A Város Mindenkié csoport, a Zöld Pók alapítvány és a Van Esély Alapítvány."
http://www.nlcafe.hu/ezvan/20160330/hajlektalan-adomany-kiallitas/ 

"János és Orsi kettő aközül a tíz hajléktalan közül, akik 2015-ben pályáztak, majd részt vettek a Van Esély Alapítvány Restart elnevezésű programjában. Erre olyan hajléktalanok jelentkezhettek, akiknek van egyfajta továbblépési tervük: a szociális munkásukkal együtt végiggondolták a saját sorsukat, és tudják, mihez szeretnének kezdeni, csak éppen pénzük nincs rá, hogy valóban belefogjanak. Ahogy Rész Levente, a Van Esély Alapítvány kurátora az Abcúgnak megfogalmazta: bármivel lehet pályázni, amiről az illető azt látja, hogy őt A-ból B-be eljuttatja, az alapítvány pedig ezt pénzzel támogatja."
http://abcug.hu/robogorol-es-szep-fogsorrol-almodoznak-a-hajlektalan-emberek/